Jak przygotowywać posiłki

 Wielki Post Prawosławny: 7 marca – 23 kwietnia 2022

  • posiłki tylko wegańskie
  • ucieczka przed wojną zwalnia z postu, jednak niektóre szczególnie wierzące osoby mogą próbować go przestrzegać

Kanapki

  • najlepiej osobno z wędliną, serem żółtym [wegetariańskie], pastami warzywnymi/hummusem [wegańskie]
  • tradycyjne – wędlina/ser, masło/margaryna/majonez
  • wegetariańskie – ser, masło/margaryna/majonez
  • wegańskie – pasty warzywne/hummus/pesto, tofu, wegański majonez
  • warzywa/owoce – twarde, nie powodujące rozmiękania kanapek: ogórek, sałata, wstążki z marchewki, plasterki jabłka, ew. papryka, rzodkiewka, rzodkiew/rzepa, kiełki [przez niektórych gorzej tolerowane]
  • na słodko – Nutella, dżem, miód

Jak pakować:

  • opis, najlepiej na każdej kanapce itp., lub przynajmniej na opakowaniu zbiorczym [najlepsze – płaskie pudełka na owoce]
  • co zawrzeć w opisie: z czym kanapka [UA, ENG, PL], data zrobienia, ew. alergeny
  • kanapki, naleśniki – pojedynczo w przezroczystą folię spożywczą lub torebki foliowe śniadaniowe [unikać papierowych torebek, folii aluminiowej]
  • zupy i ciepłe potrawy – poporcjowane w plastikowe pojemniki + plastikowe sztućce [unikać drewnianych łyżek – zbyt płytkie]
  • ciepła herbata/kawa – małe słoiki, dodatkowo czymś owinąć, żeby trzymały ciepło

Etykiety na kanapki, naleśniki do wydruku – UA, ENG, PL: